15.3.2014

תבשיל עלים חמוצים

תבשיל עלים חמוצים
תמר אלמוג

(להמחשה בלבד...)
 
שלום חברים וחג שמח
והפעם- על מנת לאזן קצת את המתוק מתוק הזה של פורים-
תבשיל עלים חמוצים! מעולה לחובבי החמווווץ הזה,
מעולה כתוספת על גבי פחמימה כאורז או גריסים.
אגב! אם אתם מגדירים את עצמכם כסרבני שומר (מה שאני עצמי הייתי לפני שנגלה לפני המתכון הזה)- עדיין שווה ביותר לנסות! השומר המבושל, ברוטב לימון עם כל הירקות, מקבל טעם שונה לחלוטין ממה שהייתם מצפים (לצורך העניין, אין זכר לניחוח האניס..).
 ובכן- מצרכים:
לימון- כ3
3 שומר
סלרי (5-7 גבעולים)
בצל אחד גדול
ראש שום (5-10 שיניים)
2 גזרים
2 תפו"א
*מומלץ ביותר אך לא חובה- לבבות ארטישוק (5-7 לבבות).

הכנה:
תחילה חותכים את הבצל לחתיכות גדולות ומטגנים בשמן זית על אש נמוכה.
אומר כבר עכשיו- עדיף להשתמש בסיר רחב ונמוך, על מנת שכל הירקות יוכלו "לשבת" ברוטב, גם אם אין ממנו המון.
בינתיים, נכין את השומר והסלרי, הגזר ותפו"א.
את השומר מנקים ממעלה ולמטה, חותכים לשמיניות או לשכבות שכבות (חתיכות גדולות).
לגבי הסלרי- ראשית ננקה ממנו את ה"חוטים שבפנים". למה הכוונה?
מביני העניין שביניכם ודאי יודעים שלסלרי יוצאים מאין שוונצים מעצבנים אחרי הבישול.
מה צריך לעשות? פשוט לקלוף אותם מעליו מהתחתית לאורך הגבעול (החלק בלי העלים), דקה-שתיים וחסל.
לא הבנתם? כנראה שזה לא מפריע לכם במילא...
לאחר מכן נחתוך כל גבעול ל3-4 חלקים, כאשר העלים הם חלק נפרד, וגם הם נכנסים.
בשלב הזה הבצל כבר אמור להיות זהוב דיו, ואפשר להכניס את השומר והסלרי. לכבוד זה נוסיף עוד שמן זית.
נחתוך את הגזר והתפו"א לחתיכות קטנו-בינוניות, אפשר לקלוף לפני אך לא חייבים, נכניס גם אותם.
נכניס גם את שיני השום- לא צריך לקצוץ יותר מדי, אפשר להכניס אף כשיניים שלמות (הן יתרככו וזה נחמד).
ומה לגבי הארטישוק??
התבשיל הזה אידיאלי עם לבבות ארטישוק- הם נימוחים בקטע אחר, משתלבים מדהים, ופשוט דלישס.
למה בכלל טענתי שזה לא חובה? פשוט כי הם יקרים, ולא תמיד נגישים. ניסיתי להכין את התבשיל בלעדיהם, ועדיין היה נחמד, אם כי הם בהחלט מקפיצים את כל העניין רמה אחת למעלה.
ובכן, אם הבאתם לבבות ארטישוק קפואים משקית- תנו עוד 10 דק לתבשיל ואז תכניסו.
במידה ומדובר בארטישוקים גדולים, "אמיתיים"- קודם לכן  נשיב את הארטישוקים במים חמים למשך כחצי שעה, על מנת שנצליח להפריד את הלבבות, ואת הלבבות נכניס לקראת סוף הבישול.

אז, לאחר טיגון קל של כל הירקות יחד בסיר, נוסיף תבלינים.
תחילה, לימון. כמה שמים? נסו על כמות כזאת לפחות אחד בתור התחלה. בהמשך, נוסיף על פי טעם (יותר לקראת סוף הבישול). זה כמובן גם תלוי במידת החמיצות האהובה עליכם.
נוסיף: מלח, פלפל, כורכום, מעט כמון. אפשר גם פטרוזיליה- אני פחות בעד בתבשיל הזה.
נוסיף מים, ברמה שתכסה את הרוב. נגביר את האש לצורך הרתחה, ולאחר מכן נוריד לאש נמוכה.
נחכה כ40 דק, עם מכסה סגור. השאיפה היא להגיע למצב בו הירקות צפים ומעורבבים יחד יופי יופי.
לאחר מכן נבדוק האם הירקות התרככו דיים (בעיקר השומר והגזר, הם הבעייתיים), ונטעם.
בהתאם לכך נשאיר עוד זמן/ לא, נשפר טעמים, ובהמשך- שפתיים ילוקקו.

בהצלחה ובתיאבון!
אל תהססו לפנות אליי לשאלות!

תמר

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה